Loopbaan Stadsbos Puitvoet geopend

Loopbaan Stadsbos Puitvoet’ geopend: nieuw wandel- en loopparcours met focus op werknemers van omliggende bedrijvenparken

In het Puitvoetbos in Sint-Niklaas zijn twee bewegwijzerde loopparcours geopend, van 2 en 4,8 kilometer. De parcours zijn uiteraard voor iedereen toegankelijk, maar ze zijn ook opgevat als ‘loopbaan’, voor de vele werknemers van de bedrijven in de buurt.

Vlaams minister voor Sport Ben Weyts (N-VA) had zijn mooiste sportoutfit uit de kast gehaald om in Sint-Niklaas ‘Loopbaan Stadsbos Puitvoet’ officieel in te lopen. Dat werd immers mogelijk met de steun van Sport Vlaanderen. Het is een initiatief dat werknemers van bedrijven moet aanzetten om meer te bewegen. “Bedrijven hebben baat bij fitte werknemers. En daarmee zijn we aan de slag gegaan. Er gaan nu nu drie dergelijke ‘loopbanen’ open in Vlaanderen, waaronder dit eerste in Sint-Niklaas, en er zijn er nog een tiental in voorbereiding. We werken daarvoor samen met de lokale besturen. Wij zorgen voor bewegwijzering en de lokale besturen voor de inrichting”, schetste Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA).

In het Puitvoetbos zijn twee parcours uitgestippeld: de blauwe lus met de naam ‘Loopbaanonderbreking’, goed voor 2 kilometer of 3.075 stappen, en de oranje lus ‘Jogbreak’, 4.810 meter lang of 7.700 stappen.

Het Puitvoetbos, tussen de N16 (rechts), Waasland Shopping (boven) en het Industriepark-West (onder). 

Het Puitvoetbos, tussen de N16 (rechts), Waasland Shopping (boven) en het Industriepark-West (onder). © Joris Vergauwen

“Uitbouw Puitvoet”

“We zijn heel opgetogen met dit nieuw loopparcours op Puitvoet, wat een bijzondere locatie is in Sint-Niklaas”, gaf schepen van Sport Peter Buysrogge (N-VA) aan. “In de jaren 1990 is er gestart met de uitbouw van dit bosgebied, waar de jeugdbewegingen altijd al een plek hadden. We willen Puitvoet laten uitgroeien tot een nog grotere groene long, waarvoor we de laatste jaren toch heel wat extra bos hebben aangeplant. De ligging is uniek, vlakbij bedrijvenparken, Waasland Shopping en dicht tegen het centrum. Heel veel mensen zijn op zoek naar mooie, groene plekken om te lopen. Niet alleen werknemers van de bedrijven zullen hiervan kunnen genieten, maar uiteraard alle Sint-Niklazenaren. We hebben al loopparcours op De Ster en in Sinaai, verder zijn er nog plannen voor een mooi parcours in het toekomstige Sportkringpark, op Puyenbeke.”

RV 

© RV

“Eerst runner’s high, dan fris aan de slag”

Bij de ‘loopbanen’ van Sport Vlaanderen wordt telkens ook een meter of een peter aangesteld. Meter van de Sint-Niklase ‘loopbaan’ is Karen Verdickt, die bij het nabijgelegen bedrijf Niko werkt. “Ik ben met veel plezier ingegaan op het voorstel om meter te worden. Bedoeling is dat ik een stukje verantwoordelijkheid opneem en er mee op toekijk dat het bos proper blijft, dat alle wegwijzers en materiaal in goeie staat is en dat er herstellingen of aanpassingen gebeuren aan het parcours indien nodig. Ik ben zelf actief als jogger, ook in dit bos. En ik geloof echt dat lopen een grote meerwaarde biedt, zeker ook in de hoedanigheid van werknemer. Iedereen kent wel de ‘runner’s high’, dat gevoel dat je hebt bij een flinke loopinspanning. Als ik nadien op het werk kom, voel ik me veel frisser en kan ik veel geconcentreerder aan de slag. Bewegen is noodzakelijk. Dat besef is er zeker bij Niko, dat de werknemers motiveert om te sporten en ook de nodige accommodatie biedt. En met dit loopparcours vlakbij krijgen we er een geweldige mogelijkheid bij om te bewegen.”

RV 

Meter is Karen Verdicht, die werkt bij het nabijgelegen bedrijf Niko. © JVS

Van start to run tot netwerkbabbels

Ook de vzw Bedrijvenparken Sint-Niklaas (Bepasin), de belangenvereniging van bedrijven en kmo’s uit de industrieparken van Sint-Niklaas, zet er mee de schouders onder. “We willen deze loopbaan ook actief gebruiken. Zo starten we nog dit jaar met een ‘Start to run’ voor ondernemers. Daarnaast gaan we ook met netwerkbabbels beginnen, waarbij ondernemers elkaar al wandelend in dit mooie bos kunnen ontmoeten”, aldus Jo Vermeiren van Bepasin.

© Bepasin | Disclaimer
Website ontwikkeld door