Oxford bikes - Van Den Berghe
Oxford is een begrip in België. Iedereen kent wel iemand met de welbekende “communiefiets”. Het toeval wil dat dit gezellige familiebedrijf in Sint-Niklaas gesitueerd is. Al bijna honderd jaar lang rollen er fietsen van de band.
In 1925 begon Alfred Van Den Berghe met de productie van z’n eerste fiets. Drie generaties later is Oxford uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf in de wereld van recreatieve en elektrische fietsen. Hun doel? Een degelijk eindproduct afleveren van hoogstaande kwaliteit mét oog voor duurzaamheid.

Werknemers laten de wagen vaker thuis
Terwijl we vroeger collectief de auto instapten om naar het werk te bollen, zijn de opties nu veel uitgebreider én milieuvriendelijker. De trein, tram of bus nemen richting de werkvloer is tegenwoordig niet meer dan normaal. Maar ook de fiets wordt steeds vaker gebruikt. Dankzij de elektrische varianten zijn langere afstanden gemakkelijk te overbruggen. In het centrum van de stad wonen om je met de fiets naar het werk te verplaatsen, is niet langer een vereiste. Dat bedrijfsfietsen daardoor steeds aantrekkelijker worden, is geen toeval. Dat merken ze ook bij de fietsfabriek van Oxford in Sint-Niklaas. Ze delen hun inzichten graag met de Bepasinleden: ontdek waarom een bedrijfsfiets interessant is.
Fiscaal voordelig
Wat veel bedrijven nog niet weten, is dat de fiets een aantal mooie fiscale voordelen biedt. Een fiets die (ten minste gedeeltelijk) voor woon-werkverkeer wordt gebruikt, is 100% fiscaal aftrekbaar. Over een belastingsvoordeel gesproken! Het is vandaag trouwens de ideale manier om stijgende loonskosten te compenseren. Maar ook je werknemers halen er voordeel uit: extra beweging én een maximale fietsvergoeding van 24 cent per kilometer (vrij van belastingen). En het papierwerk waar je zo voor vreest? Dat valt héél goed mee.
Gezond en zonder stress op het werk
Dat bewegen gezond is, spreekt voor zich. Wie de fiets naar het werk neemt, krijgt er niet alleen een portie beweging bij, maar komt ook frisser aan op het werk. Geen frustraties over filerijden, een parkeerplaats vinden of te laat komen, want met de fiets navigeer je vlot en in open lucht door het verkeer. Minder frustraties, dat betekent ook minder stress en ziekte. De droom van iedere werkgever die het beste voor heeft met z’n werknemers, toch?
Boost voor je bedrijfsimago
Zowel medewerkers als klanten willen zien dat jij bezig bent met de toekomst. Daar is niet alleen je product of dienst een reflectie van, maar ook in het beleid dat erachter schuilt. De planeet, het milieu, je ecologische voetafdruk: het zijn allemaal (letterlijk) hot topics. Tonen dat je hiermee begaan bent door bijvoorbeeld een fiets aan te bieden aan je werknemers – en zo je CO2-uitstoot naar beneden te halen of op z’n minst beperken – speelt in het voordeel van je bedrijfsimago.
Betere weginfrastructuur, ook in Sint-Niklaas
Bezorgd om de veiligheid van je werknemers op de fiets? Da’s begrijpelijk. Vroeger waren niet alle wegen voorzien op het fietsverkeer. Dat ligt nu anders. Omdat de afstand woon-werk steeds vaker met de fiets wordt afgelegd, is de weginfrastructuur er beter op afgestemd. Ook in Sint-Niklaas. Denk bijvoorbeeld aan de fietsautostrade, die een makkelijke en veilige verbinding vormt met Gent en Antwerpen. De ideale gelegenheid om die stalen ros van stal te halen.
Maar daar stopt het niet. Ook centrum Sint-Niklaas is steeds meer voorzien op fietsverkeer. Zo is het fietspad langs de vaart richting Temse nu volledig gescheiden van de gewone baan, wat een pak veiliger is. Ligt jouw bedrijf niet in het centrum? Geen probleem. Binnenkort kunnen je werknemers misschien wel gebruikmaken van het deelfietsenprogramma dat Bepasin samen met stad Sint-Niklaas op poten aan het zetten is. Dat zou het een stuk makkelijker moeten maken om vanuit het industrieterrein de fiets te nemen naar het centrum en omgekeerd. Opladen kan dan gewoon aan de daarvoor voorziene fietsenstallingen.
De fietstoekomst voor bedrijven ziet er in veel opzichten dus best rooskleurig uit. Gebeten door ons artikel? Neem een kijkje op de website van Oxford voor meer info i.v.m. bedrijfsfietsen of ga langs bij een van hun verdelers.