Over Van Kasteren
Van Kasteren is een hecht familiebedrijf dat al bijna 50 jaar jaar trotse eigenaar is van de Volvo-garage in Sint-Niklaas. Voor zowel de aankoop, het onderhoud, advies als het opladen van je elektrische wagen kan je bij hen terecht. Veiligheid, duurzaamheid én een persoonlijke service van a tot z, daar kan je op rekenen bij Van Kasteren.
Elektrisch rijden zit in de lift
Terwijl elektrisch rijden een paar jaar geleden nog een ver-van-ons-bedshow leek, wordt het tegenwoordig steeds meer de realiteit. Elektrificatie – zoals ze het bij Van Kasteren zelf noemen – zit in de lift. Niet alleen bij particulieren, maar ook bij de grotere bedrijven, zelfstandigen en kleine KMO’s zie je het meer en meer. Dat het laatste er nog niet over gezegd is, zijn we met z’n allen wel zeker. Wat dat voor jouw bedrijf betekent? Daarover ging Bepasin met Van Kasteren in gesprek.
Elektrisch of hybride rijden: fiscaal interessant voor je onderneming
Wie vandaag nieuwe bedrijfswagens wil aankopen, doet dat niet zomaar. Er staat immers meer op het spel dan enkel de aankoopprijs. De wereld gaat al even gebukt onder een grote klimaatcrisis en daar hou je als ondernemer maar beter rekening mee. De wagen waarmee je rondrijdt is een reflectie van je bedrijfsimago. Tonen dat je begaan bent met de planeet en haar problematieken, zegt iets over je. De overstap maken naar een elektrisch bedrijfswagenpark, dat kost je anderzijds wel wat. Maar wat als we je zeggen dat – in the end – niet alleen de wereld, maar ook je portefeuille er baat bij heeft?
Stel: je bent van plan nieuwe bedrijfswagens te leasen en maakt de vergelijking op tussen een gewone wagen en elektrische wagen. Op het eerste zicht merk je dat een elektrische wagen leasen een pak duurder uitkomt en dus haak je af. Kijk je echter naar de total cost of ownership (TCO), dan krijg je een heel ander verhaal. Die ligt bij elektrische wagens namelijk veel lager dan bij een brandstofwagen.
Total cost of ownership (TCO) |
Elektrisch rijden vergt eerst en vooral minder en goedkoper onderhoud. Daarnaast betaal je een pak minder geld voor je brandstof: elektriciteit is goedkoper dan diesel of benzine. Deze kost kan je vervolgens ook nog eens inbrengen in je belastingen én daarbovenop hoef je geen wegentaksen te betalen. Wil je na enkele jaren je elektrische wagen verkopen? Dan mag je rekenen op een hogere restwaarde in vergelijking met een gewone brandstofwagen. Mooi meegenomen, als je het ons vraagt.
Alhoewel een gewone wagen leasen je dus minder kost dan een elektrische wagen, is het – rekening houdend met de TCO – toch voordeliger om voor die laatste te kiezen. Op het einde van de rit zal je voor een elektrische wagen minder betalen dan voor een diesel of benzine. Dat in het achterhoofd houdend en wetende dat elektrisch rijden beter is voor het milieu, is de keuze snel gemaakt.
Wat als elektrisch rijden niet mogelijk is?
Elektrische bedrijfswagens komen je financieel dus beter uit. Helaas is er ook een keerzijde. Wie dagelijks lange afstanden moet afleggen, is minder gebaat bij elektrisch rijden. De actieradius reikt momenteel nog niet ver genoeg om honderden kilometers te overbruggen, zonder af en toe op te laden. Iets wat zich uit in tijdverlies. Gelukkig is er wel een gulden middenweg: de plugin-hybride. Zo’n wagen wordt aangedreven door een elektromotor én een verbrandingsmotor. De naadloze samenwerking tussen de twee zorgt voor optimale efficiëntie, minder uitstoot en een lager brandstofverbruik.
Nog aan het twijfelen over je aankoop? Je hakt de knoop best door voor 1 juli 2023. Dan verandert de fiscale wetgeving rond de aankoop van hybride wagens. Die zijn tot op heden 100 procent fiscaal aftrekbaar. Vanaf juli ‘23 zal dat niet meer het geval zijn. Je hebt dus nog een klein jaartje om ervoor te gaan. Niet onbelangrijk: hou bij het bestellen van een wagen steeds rekening met de levertermijn. Bestel je vandaag, dan wordt je wagen hoogstwaarschijnlijk pas binnen een (klein) jaar geleverd. De levertijd heeft echter géén impact op je fiscaal voordeel. Is je wagen voor juli ‘23 besteld, dan zal die dus alsnog 100 procent aftrekbaar zijn.
Meer weten? Bekijk de webinar!
Safety first
Overweeg je de aanschaf van een bedrijfswagen, dan moet je naast de keuze voor elektrisch, hybride of gewone brandstof ook denken aan een ander belangrijk aspect: veiligheid. Steeds meer wagens in het verkeer, dat betekent ook steeds meer ongelukken. Voor wie dagelijks veel en ver moet rijden, is een veilige wagen dus geen overbodige luxe. Zowel voor jou, je werknemers als hun dierbaren biedt het gemoedsrust.
De vraag is natuurlijk: wat is veilig? Heel wat meer dan enkel airbags. Zo zijn de wagens van Volvo bijvoorbeeld voorzien van rijhulpsysteem die andere voertuigen, voetgangers en fietsers detecteren. Een paar extra ogen als het ware, die bij onaandachtige momenten ongelukken helpen voorkomen. Rijbaanassistentie zorgt er dan weer voor dat je geen wegmarkeringen overschrijdt zonder je richtingaanwijzers te gebruiken. En zo zijn er nog wel aanvullingen die de veiligheid bevorderen.
Wat brengt de toekomst?
Een vraag die ze bij Van Kasteren wel vaker voorgeschoteld krijgen. Een eenduidig antwoord is er helaas niet. Daarvoor verandert de wereld te snel. Dat de dieselwagen hoe dan ook uit het Volvo-gamma verdwijnt, dat staat wel als een paal boven water. De focus ligt nu vooral op elektrische wagens.
Op zoek naar een nieuwe elektrische Volvo of bijkomend advies? Aarzel niet om je te laten adviseren door Van Kasteren.